• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • День пам'яті жертв депортації кримських татар

День пам'яті жертв депортації кримських татар

2021-05-18

Право на пам'ять

Вигнання нацистів та їхніх союзників із Криму остаточно завершилося в ніч на 13 травня 1944 року. Вже за тиждень радянська влада розпочала депортацію кримських татар, закинувши їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом. Пізніше у подібному звинуватили й інші народи Криму.

Насправді жодних доказів «масового дезертирства» кримських татар не існує, а абсолютна більшість колабораціоністів загинула в боях чи була засуджена в індивідуальному порядку.

За час депортації на загальне «спецпоселення» до Центральної Азії було відправлено понад 183 тисячі кримських татар, на примусові роботи до Московського вугільного тресту – 5 тисяч, до таборів фронтового резерву – 6 тисяч та ще стільки ж до ГУЛАГу.

Також із Криму було вигнано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турок і ромів.

Депортація кримських татар стала одним із найяскравіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни.

Упродовж багатьох років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом останнього року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Нині , як і 77 років тому , кримськотатарський народ бореться за свою незалежність тепер уже від російських окупантів. Незалежна Українська держава вшановує пам’ять жертв сталінського геноциду та бореться за повернення Криму до України при цьому залучаючи всю світову спільноту./Files/images/000_2020-2021/unnamed.jpg/Files/images/000_2020-2021/1AE44DA6-135B-48E6-A825-A047F52766CC_w1920.png

Кiлькiсть переглядiв: 78