• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ХХ-та сесія Чернігівської обласної ради старшокласників

ХХ-та сесія Чернігівської обласної ради старшокласників

2016-11-04

/Files/images/DSC00013.JPG

Впродовж жовтня - листопада 2016 року було організовано та проведено чотири виїзні сесійні засідання Чернігівської обласної Ради старшокласників, які охопили 20-ть районних Рад старшокласників. Тема сесії «Роль соціального партнерства в забезпеченні молодіжного громадянського суспільства. Розгляд загальних положень обласного конкурсу «Місцеве самоврядування очима учнівської молоді». Головним завданням заходу стало формування навичок щодо цілеспрямованих дій у вирішенні загальношкільних та суспільно-значущих проектів. Обмінюючись досвідом роботи, лідери області наголошували про покращення співпраці з органами виконавчої влади, особливо в напрямку патріотично-волонтерської діяльності. За словами лідерів, влада почала гідно реагувати та підтримувати цікаві пропозиції молоді, щодо розвитку місцевих громад, долучатися до дитячих проектів з «не дитячим» змістом по наданню допомоги постраждалим в зоні АТО. Деякі районні Ради висловлювали особисті подяки конкретним посадовцям, депутатам різних рівнів, які відзначилися своїм вкладом в розвиток національно-патріотичного виховання їхнього осередку. Учнівське самоврядування – це засіб реалізації учнівською громадою своїх прав, обов’язків та ініціатив через прийняття рішень, їх впровадження за допомогою власних ресурсів у життя, співпрацю з адміністрацією. Самоврядування дає можливість учням вирішувати питання і проблеми, що їх стосуються безпосередньо.

Хочеться відмітити, що тема сесії була незмінною, впродовж всіх виїздів, але по змісту і загальними враженнями, вона мала свої твердження і переконання. На базі Прилуцького Центру творчості дітей та юнацтва відбувся перше виїзне засідання, яке об’єднало роботу Варвинської, Ічнянської, Срібнянської, Талалаївської, Прилуцької районних Рад старшокласників та ради з м.Прилуки. Діти ділилися своїми досягненнями, висловлювали побажання з приводу покращення відносин з виконавчою владою, а також пропонували слушні ідеї в подальшому плануванні роботи обласної Ради старшокласників./Files/images/SAM_4991.JPG

Спостерігаючи за роботою юних державотворців хочеться сказати, що інноваційний шлях розвитку суспільства можна забезпечити, сформувавши покоління людей, які думають і працюють по-новому.

Друге засідання обласної Ради старшокласників відбулося в Менському районному Центрі дитячої та юнацької творчості, де зібралися представники Корюківської, Ногород-Сіверської, Семенівської, Коропської, Менської та Сосницької районних Рад старшокласників. В ході даного засідання делегати учнівського самоврядування поділилися досвідом вдалих проектів з національно-патріотичного виховання та обговорили перспективи співпраці з місцевою владою та громадою в цілому. Треба взяти до уваги, що сьогодні формується новий тип культури, який передбачає опанування молоддю нових моделей поведінки та діяльності.

Третя зустріч лідерів учнівського самоврядування відбулася в місті Ніжин, на базі Ніжинського Будинку дітей та юнацтва. До участі долучилися представники районних Рад старшокласників: Носівського, Ніжинського, Бахмацького, Борзнянського, Бобровицького районів та з м.Ніжина.

Лідери Ніжинської Учнівської Ліги старшокласників розповіли про свої здобутки у проектній роботі на здобуття грантів, та поділилися секретами ділового спілкування з очільниками районної влади. Спілкуючись з дітьми лідерського складу, можна зробити висновок, що важливим моментом діяльності учнівського самоврядування в системі освіти є формування патріотизму в молодих громадянах. За словами старшокласників сучасний свідомий громадянин України – це, насамперед, морально стійка людина, яка веде здоровий спосіб життя, є працелюбною, підприємливою, скромною, совісною, милосердною, без шкідливих звичок і т. п./Files/images/SAM_5050.JPG

Остання зустріч лідерів учнівських самоврядних структур відбулася на базі Чернігівського районного Будинку школяра. На засіданні були присутні представники Городнянської, Ріпкинської, Куликівської, Щорської Рад старшокласників та євроклубу «Оріон» Чернігівського району.

Лідери активно обговорили переваги та недоліки учнівських повноважень, зокрема у роботі з громадою своєї місцевості. Було наголошено, що саме на принципах довіри, співпраці мають базуватися взаємини членів єдиного шкільного колективу – учнівського, педагогічного й батьківського. Вирішальне значення для їх відбору мають їхні організаторські, комунікативні, моральні якості. До активної громадської діяльності залучаються найбільш авторитетні лідери учнівського колективу, що сприяє підвищенню ролі учнівського самоврядування. Презентуючи свою роботу діти показали неабияке лобіювання інтересів школи, громади та органів місцевого самоврядування. А це означає, що учнівське самоврядування має свої значні важелі у взаємостосунках «дорослі-діти».

Проаналізувавши роботу всіх засідань можна дійти висновку, що на даний момент учнівське самоврядування - це престиж закладу, авторитет координатора, почуття господаря, високий ступінь трудової активності, підприємливості, мобільності та адаптованості до виробничих і соціальних вимог. Лідери учнівського самоврядування подають приклад іншим, бо виховання в умовах сьогодення ґрунтується на особистісному підході до кожного учня.

Дякуємо, всім учасникам 20- ї сесії лідерів області та бажаємо творчого запалу і грандіозних ідей. Лідери за вами майбутнє!/Files/images/DSC00002.JPG/Files/images/DSC00021.JPG
/Files/images/SAM_4992.JPG
/Files/images/SAM_5051.JPG/Files/images/SAM_5217.JPG/Files/images/SAM_5234.JPG/Files/images/SAM_5237.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 164