Відроджуймо традиції і обряди!

2012-04-21

/Files/images/DSC06886.JPG

Відроджуймо традиції і обряди!

21 квітня у Чернігівському обласному Палаці дітей та юнацтва відбувся фольклорний фестиваль – конкурс „Фольклорна веселка”.

Побут українського суспільства, його духовну культуру неможливо уявити без звичаїв, традиційних обрядів. Календарно – обрядові свята - складний фольклорний комплекс, в якому поєднуються раціональний досвід і релігійно-магічні вірування, високоестетичні традиції та пережиткові звичаї.

У різних обрядах стихійні сили природи умиротворяються та закликаються, щоб не діяли шкоду людям і худобі. Усі ці рухи, дії і слова віють на серце кожного з нас чаром рідної стихії і є для душі живлющим бальзамом, який сповнює її могутньою силою.

З метою глибокого вивчення та відновлення обрядів та звичаїв, фольклору та етнографії українського народу, збагачення і примноження національних традицій та обрядів, формування національної свідомості та людської гідності, любові до рідної землі, родини, свого народу у обласному Палаці дітей та юнацтва м. Чернігів 21 квітня 2012року відбувся фольклорний конкурс – фестиваль „Фольклорна веселка” серед позашкільних дитячих колективів Чернігівщини. Адже фольклорне виховання пробуджує любов до життя, енергію національного творення і теплоту серця, і ніжність душі.

Цього дня було радісно й сонячно навколо: розмаїття вишиванок, музики, стародавні костюми, народний спів, дитячі посмішки налаштовували на цікаве дійство. Саме так, бо в цей день було людно всюди: і в залі, і в холі Палацу, бо на свято з’їхалися 11 фольклорних колективів з позашкільних закладів області.

Фольклорні колективи демонстрували різні обрядові дійства: і щедрий вечір, і закликання весни, і весільні обряди – бгання короваю, і обряд народження дитини – колисанки, і купальські гуляння. Кожен колектив відрізнявся своєю самобутністю, обрядовим дійством, народними костюмами.

Одним із найцікавіших звичаїв наших предків є закликання весни (доречі, цей обряд продемонстрували 6 колективів). Це свято оновлення і відродження природи, його відчувають і по своєму переживають тварини і рослини, дорослі і діти – усе, що є живого на землі. Навесні, коли пробуджується природа для нового життєносного витка по вічній спіралі, відкриваються космічні брами і на землю струменить потужна енергія. Цей день відкриття брам за давнім календарем українців припадає на 9 березня (Обертіння). Саме тоді, в дохристиянські часи, дівчата стрічали весну піснями. І ці пісні називалися – веснянки. До найдавніших веснянок належать обрядові хороводи та співи, а також ігри, у яких висловлюються бажання прискорити прихід тепла. Зверталися люди до сонечка, щоб добре пригрівало, до дощику, щоб рясно землю змочував, до землі, щоб була щедрою.

Закликали весну, звичайно, жінки, дівчата і діти. В своїй структурі веснянки об’єднували кілька сюжетних дійств – хорові пісні, ігри й танки, що нерозривно взаємодоповнювалися словами, рухами, мелодією. Такий спосіб святкування приходу весни шанується як жива традиція. На Благовіщення ж припадає перший весняний дівочий хоровод – «Кривий танок» (дівчата беруться за руки, бігають ланцюжком ). «Кривий танок» символізує пробудження природи, він покликаний закликати весну до більш активних дій, пробуджувати життєву енергію.

Важлива магічна дія – випускання птахів – благочестива справа; випущені в цей день із неволі птахи, за повір’ям, приносять удачу й добробут тому, хто їх випустив. Деякі люди навіть спеціально купували пташок, щоб на Благовіщення їх випустити. Численні магічні дії Благовіщення пов’язані зі світом рослин. Зокрема, слід знайти ряст і якомога ретельніше його потоптати - щоб і на той рік топтати довелося. Народ радить не проклинати зиму, оскільки в цьому разі вона може передумати й повернутися.

Всю магічну дію закликання весни найкраще змогли передати учасники фольклорного колективу „Оберіг” районного Будинку школяра (керівник колективу Надія Ратинська), підготувавши театралізоване дійство „Я у полі посію веснянку...” та здобувши перемогу у конкурсі – фестивалі. Колектив нагороджений грамотою управління освіти і науки Чернігівської обласної адміністрації та статуеткою за зайняте І місце.

Учасниками колективу були учні загальноосвітніх шкіл Прилуцького району, вихованці вокального та хореографічного колективів Будинку школяра: Малодівицької, Дубовогаївської, Переволочнянської, Дідівської, Валківської ЗОШ І-ІІІ ст. Заїздської, Великодівицької, Обичівської ЗОШ І-ІІ ст. (керівник Н.Ратинська), Сухополовянської (керівник М.Заболотна). Тому керівникам закладів та батькам вихованців щиро дякуємо за тісну співпрацю.

У минулому році творчий колектив із згаданим обрядом був учасником творчого звіту аматорських колективів Прилуцького району „Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина в віках” (режисер Н.Яковенко), який проходив у Чернігівському обласному академічному українському музичному драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка та був високо відзначений провідними діячами мистецтв, заслуженими працівниками культури України. Тому ця перемога є цілком заслуженою. З чим і вітаємо весь колектив Будинку школяра та бажаємо нових досягнень.

Хотілося б, звичайно, подякувати районній державній адміністрації за допомогу у сприянні здійснення поїздки на фестиваль та приватному підприємцю Правдивцю Д. В. за надання коштів на поїздку.

А у творчого колективу, вже є задуми щодо підготовки ще одного обряду і, сподіваємось, що у новому навчальному році вони зможуть його продемонструвати.

Кiлькiсть переглядiв: 277